שאלה:
אני בשלבי הריון מתקדמים והעור שלי עובר שינויים קיצוניים כמו שלא קרה לי באף הריון עד כה (ששה ב”ה): כתמים על פני העור, נמשים, פצעונים קטנים , מה פשר התופעות הללו ולמה דוקא בהריון הזה?
אודליה אליאב, מנהלת מקצועית במרכז לקוסמטיקה רפואית ‘יעלת חן’ ואמא ל-6, משיבה:
המצב שלפני לידה הוא מצב בו התאים משגשגים, המערכות פועלות במלא העוצמה והגוף מקבל ‘פצצה של אנרגיה’. מצד אחד זו תופעה חיובית, שכן המטאבוליזם – חילוף החומרים הגבוה, מסייע לחידוש התאים. מנגד, מצטברים במקומות מסוימים בעור הפנים מלנוציטים (צובענים בעור הנובעים מפיגמנט המנלין) ולכן אנו עדים בתקופת ההיריון ולפני הלידה לכתמים המופיעים באזורים שונים בפנים, או להתפתחות של נימי דם המתרחבים ומשווים לעור מראה אדמומי בלתי אסטטי.
מעבר לכך, בגלל הפרת האיזון של המטאבולזים המתרחש בתקופת טרום לידה, העור עלול להגיע לשני מצבים קיצוניים: העור הופך ליבש יותר, שכן לעיתים מתרחשת מתינות של הפעילות השומנית, או שעלול להיות מצב הפוך בהפרת האיזון, בו נהיה עדים לפעילות שומנית מוגברת, לעור שומני מעבר לרגיל ולהופעת פצעונים שומניים.
כך או אחרת, בכל צורת התבטאות של הפרת האיזון בעור, עלינו לשמור על שגרת הטיפוח של העור ובמיוחד בתקופה זו, וכמובן לאחר הלידה. ברגע שיש הצטברות של מלנוציטים, הם יכולים להתקבע על העור עם הזמן, ומאוחר יותר קשה יהיה להסיר את הכתמים שהתהוו על עור הפנים. אם מנקים אותם בתקופה זו ומבהירים אותם, הם יכולים להיעלם כלא היו.
חובה להשתמש בתקופות אלה בחומרים טבעיים ללא חומצות העלולות להיות בעיתיות לאם או לתינוק, חלילה. בעולם הקוסמטיקה קיימות היום פורמולות ומולקולות חדישות, שניתן להשתמש בהן ללא חשש. ביו-טכנולוגיה חדישנית מנטרלת את הצובענים של העור, אינה נותנת לכתם להתקבע על העור, ומסירה אותו בעדינות ובקלות.
בפצעים המופיעים על עור הפנים, יש לטפל באופן נקודתי, מבלי לייבש את כל העור, באזורים שאינם נגועים.
תכשירים חומצתיים, כאמור, אינם מומלצים בתקופה זו, לכן יש לשים דגש על חומרים על בסיס טבעי בפורמולות עשירות, המביאים לחידוש העור ולהבהרה, ללא נזק וללא פגיעה בשכבה הקרנית, הדקה.
במיוחד חשוב הדבר לאחר לידות עוקבות ורצופות, בהן העור אינו נמצא במצב נורמטיבי, אלא משתנה כל העת.
חיוני ביותר להשתמש תמיד, ובמיוחד בתקופה זו, בקרם הגנה גם , ולחדש את ההגנה אחת לשעתיים במשך היום. וכן לקבל ייעוץ להזנת העור היבש או השומני. שתייה רבה מומלצת מאוד, לפני הלידה 15 כוסות מים ליום, ולאחר מכן יש להרבות בשתיית תה קמומיל ותה לואיזה המרגיעים את מערכת העיכול של היולדת והתינוק .
חשוב גם לזכור שבתקופה זו כלי הדם נמצאים תחת לחץ. הוספת המשקל, השינוי וחוסר האיזון ההורמונלי לפני ואחרי, עלולים להזיק גם מבחינה רגשית. לכן הטיפול והטיפוח דווקא בתקופה זו עשויים להעלות את מצב הרוח ולהעניק ליולדת תחושה טובה יותר מול עצמה, וזהו אחד העזרים למניעת דיכאון שלאחר לידה.
בל נשכח כי בעבר יולדת היתה זוכה בתקופת התאוששות של 40 יום אחרי הלידה, (תקופה שכונתה “משכב לידה”). היא לא היתה יורדת ממיטתה, ובני הבית היו מפנקים אותה במאכלים מיוחדים, אם במרק המיוחד, או בתבשיל העשיר בירקות.
היום הפינוק נגוז ואיננו. את שבה מהר מידי למירוץ בבית הסואן, אל הילדים והמטלות, במקרה הטוב לאחר שהות קצרצרה בבית החלמה.
הקדישי לעצמך לכל הפחות את הטיפוח האישי השגרתי לו זקוק עור פנייך, ותראי איך ההשפעה חודרת פנימה, גם להרגשה בפנים.